logo
GALLERY

Meyer-Optik Gorlitz Diaplan 80mm f2.8

2 years, 11 months ago Blog 0

Sve je počelo kad je klupski kolega Sharpeye počeo donositi fotografije sa Soap Bubble Bokehom koje je radio sa objektivom Trioplan 100mm f2.8 i koje su nas zbog predivnog bokeha u obliku mjehurića od sapunice lagano bacale u trans. Taj objektiv je skup ali na internetu danas ima dosta informacija da se nađe kakva jeftinija varijanta ili kako je jedan forumaš to nazvao “the poor man’s Trioplan” 😉

Petar Sabol Sharpeye “Stunning insect” – objektiv vintage Meyer-Optik Gorlitz Trioplan 100mm f2,8

Nova verzija Trioplana 100mm f2,8 tvrtke Meyer-Optik Gorlitz  stoji oko 1500 eura a stariji modeli istog objektiva se prodaju u rasponu od 500 pa cak i do 1500 eura. Podosta novaca za nas fotografe amatere. Zato uvijek postoje nekakve alternative koje nas za puno manje novaca mogu bar približiti onome sto se nudi za puno novaca.

Meyer-Optik Gorlitz Diaplan 80mm f2.8

Dijaprojektor Filius 3

Tako se na internetu za nekih 30 eura mogu kupiti objektivi iz starih dijaprojektora npr. Filius 3 iz kraja 60’s prošlog stoljeća. Objektiv je također proizvela firma Meyer-Optik Gorlitz , žarišna duljina mu je 80mm a fiksna blenda (potpuno okrugla) je f2.8.

3 elements in 3 Groups

Objektiv u sebi ima tri leće raspoređene u tri grupe.

Evo kako izgleda objektiv: klik na sliku za veći prikaz

Diaplan 80mm f2.8 - prednja strana

Diaplan 80mm f2.8 – prednja strana

 

Diaplan 80mm f2.8 – uvučeni

 

Diaplan 80mm f2.8 - izvučeni

Diaplan 80mm f2.8 – izvučeni

Moja varijanta objektiva je stigla sa metalnim aluminijskim kućištem, dok je sam objektiv od plastike. Na sebi ima spiralni kanal koji mu omogučava da se ručno izvuče van. Izvlačenjem i uvlačenjem objektiva mijenjamo razdaljinu točke fokusa, ili ti ga fokusiramo.

Diaplan 80mm f2.8 – donja strana

Na donjoj metalnoj strani vidimo tri, nazovimo ih, uha koje sam trebao malo poturpijati da bi dobio promjer koji mi odgovara. Radilo se o milimetru.

Postupak montiranja objektiva na DSLR fotoaparat:

Macro tube

Za početak nam trebaju macro tube. Najobičnije,bez kontakata za auto fokus – cijena na internetu svega nekoliko dolara. Na njima su prsteni od 7, 14 i 28mm. Odvajamo prvi 7mm prsten jer se na njemu nalazi “mount” našeg brenda, u mojem slučaju Pentax i k-mount.

macro prsten 7mm + Diaplan 80mm f2.8

macro prsten 7mm + Diaplan 80mm f2.8

Maloprije napomenuh: uha na metalnom kućištu objektiva je potrebno malo izbrusiti da bi se dobio polumjer pogodan da se kućište utopi u macro prsten kao na donjoj slici.

Diaplan 80mm f2.8 u macro prstenu

 

spajanje Diaplana i macro prstena

Izolir trakom taj spoj Diaplana i macro prstena zalijepimo da onemogućimo odvajanje ili ispadanje objektiva, i naravno, da nam ne ulazi neželjena svjetlost.

Vrlo jednostavan i praktičan način izrade i montaže prastarog dijaprojektorskog objektiva na DSLR fotoaparat:

Pentax k-x + Diaplan 80mm f2.8

Kao što sam prije naveo, gibanje plitkog polja dubinske oštrine vrši se ručnim izvlačenjem i uvlačenjem objektiva iz kućišta. Kad je objektiv skroz uvučen tada nam je polje dubinske oštrine najdalje – na nekih 55 cm od vrha objektiva. Evo primjera 1 kune na 55 cm (bez cropa)

Diaplan 80mm f2.8 – DOF at 55cm

Izvlačenjem objektiva iz kućišta fokus nam se približava i ujedno i dobivamo povećanje. Skroz izvučeni objektiv  ima DOF na 20cm od vrha objektiva. Evo primjera na 20cm (bez cropa)

Diaplan 80mm f2.8 – DOF at 20cm

Ok! Objektiv nije baš oštar kao britva ali za te novce, ručno montiran, sa plitkim žarišnim poljem oštrina je sasvim zadovoljavajuća. Plus što se približavanjem fokusa dobiva i povećanje koje ozbiljno konkurira makro objektivu! :) Kako je kovanica 22,5mm a duljina senzora na Pentax k-x  je 23,6mm – prema gornjoj slici možemo slobodno reći da je uvećanje oko 1:2.

Za  početak prilažem nekoliko fotografija mjehurića  :) da si dočarate kakav bokeh ima objektiv a kad kompletiram nekakvu dobru kolekciju odmah pišem post i stavljam fotke!

Klik na fotku!

Diaplan 80mm f2.8

 

Diaplan 80mm f2.8 – noćna, promet na cesti 1

Diaplan 80mm f2.8 – noćna, promet na cesti 2

Diaplan 80mm f2.8 – noćna, promet na cesti 3

 

Diaplan 80mm f2.8 – analogni sat na velikom digitalnom ekranu

 

Diaplan 80mm f2.8 – jutarnja rosa

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>