logo
GALLERY

Macro fotografija kod kuće

2 years, 11 months ago Blog 0

Macro fotografija kao takva možda nekima izgleda jednostavna, no kad se upustite u tu avanturu vidite da nije lako i jednostavno dobiti dobru macro fotografiju.

U nedostatku volje za terenskim macro fotografijama, a i vanjska temperatura je već preniska da bi se bube i kukci slobodno kretali, naletih na jednog promrzlog cvrčka koji je zbog nekih razloga bio u vinogradu na stazi. Pokupio sam ga, no nakon sat vremena prestao je davati znakove života. Možda to nije lijepo od mene ali iskoristio sam ga za nekoliko fotografija.

Kad niste u prirodi onda to fotografiranje možete obaviti kod kuće.

Macro fotografija kod kuće zahtjeva skoro istu opremu kao u prirodi. Objektiv koji sam koristio je Tamron 90mm  f/2.8 macro 1:1, macro tube bez kontakata za auto-fokus te mali softbox za bljeskalicu. Za podlogu i pozadinu sam odabrao bijeli papir. Mogao sam tu ići na nekakvu pozadinu da se dobije dojam kao da je fotografirano u prirodi ali nije mi to bio cilj.

Kako je sve to izgledalo mozete pogledati u kratkom videu:

Macro photography at home from pixino on Vimeo.

Kao što sam prije naveo, macro fotografija nije laka najviše zbog uskog polja dubinske oštrine, pa zbog pomanjkanja svjetlosti kod ručnog fokusiranja. Čim idemo na veće povećanje to je teže fokusirati i namjestiti kadar.

U mojoj misiji “mrtav cvrčak” okinuo sam oko 160 fotografija a nakon prenosa na računalo i obrade u Lightroomu ostalo je 5 fotografija, od kojih su dvije napravljene sa spajanjem dubinskih oštrina iz dvadesetak fotografija (Focus Stacking). Dakle, ima puno promašaja. Naravno, ako češće fotografiramo macro to će nam trebati sve manje pokušaja u dobivanju dobre fotografije.

 

Tamron 90mm f/2.8 macro 1:1

 

Tamron 90mm f/2.8 macro 1:1 + macro tube

 

Focus Stacking – spajanje dubinskih oštrina iz 20 fotografija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>