logo
GALLERY

Nova godina 2014.

5 years, 8 months ago Blog 0

Nova godina 2014.

Stigli mi opet u novu kalendarsku godinu. Kao svake nove, tako i ove, malo ću se osvrnuti na događanja u prošloj 2013.godini.

Fotografija je i dalje na vrhu mojih omiljenih hobija. Naravno da sam i ove godine nešto naučio, nešto novo isprobavao i sudjelovao u događajima vezanim za fotografiju i foto klub Čakovec.

Iako sam na početku prošle godine pisao da sam manje fotografirao nego prethodne, to isto mogu reći i za ovu prošlu. Možda su me ostali događaji u mom životu prošle godine skrenuli malo sa fotografiranja, možda mi je ponestalo motivacije, inspiracije… No, uvijek kad uhvatim fotoaparat u ruku osjećam se sretno i opušteno!  :)

Odrazilo se to i na pisanje postova na mom blogu  kojih je na pola manje nego prošle godine. Imao sam nekih tema na umu ali nikako da sjednem za računalo  i to realiziram. Ideje i dalje stoje u glavi.  Nadam se nekakvom okidaču u novoj godini koji će me malo pokrenuti.

Što se tiče opreme jedina novost u arsenalu je objektiv Samyang 8mm fisheye koji je u fotografiranje unio novu dimenziju i zadovoljstvo u fotografiranju kao i zabavne fotke koje se dobiju.

U sklopu foto kluba Čakovec u proljeće prošle godine sudjelovao sam na radionicama Osnove analogne fotografije. Voditelj i kolega Davor Dolenčić upoznao nas je sa fotografiranjem analognim fotoaparatom na crno-bijeli film te njegovim razvijanjem i izradom fotografija u tamnoj komori.

Varaždin – fotografija sa radionica analogne fotografije

Na jesen smo kolega Davor Žerjav i ja održali druge radionice portretne fotografije. Polaznici su upoznati sa osnovama kadriranja, upravljanjem svjetlom, potrebnom opremom i načinom komunikacije kod fotografiranja portreta. Svu teoriju su mogli primijeniti u vježbama.

polaznici 2.radionice portretne fotografije

 Krajem mjeseca travnja obilježen je Svjetski dan kamere obscure. Opet je postavljena obscura gigantica na trgu u Čakovcu. Ljudi su mogli vidjeti kako se kroz rupicu u tamnom prostoru izgrađene obscure  projicira vanjska slika.

projekcija članova FKČK u cameri obscuri gigantici

 U rujnu je u Galeriji Scheier otvorena izložba foto kluba Čakovec pod nazivom FKČK MMXIII crno bijelo. Tema je bila crno-bijela fotografija. Moja druga izložba sa foto klubom Čakovec. Izložene su mi bile dvije fotografije: Mlin na Muri te Hum. Fotografije sa izložbe su kasnije prodavane u humanitarne svrhe pa je moj Mlin na Muri prodan za 150kn!  :)

 ponosni Ja sa moje dvije (gornje) izložene fotografije

Prošle godine malo sam se više  pozabavio sa infracrvenom fotografijom. Još nisam zadovoljan dobivenim rezultatima iako sam dosta napredovao u odnosu na prošlu godinu.

Na zadnjem druženju članova foto kluba Čakovec opet smo prezentirali svojih 10 najboljih fotografija iz prošle godine i birali najbolju. Ja sam za svoju najbolju fotografiju u prošloj godini odabrao infra crvenu fotografiju Mlin na Muri. Fotografija je nastala krajem 5.mjeseca kod mlina na rijeci Muri kod Žabnika. U crno-bijeloj varijanti je bila na izložena na izložbi te prodana u humanitarne svrhe. Zato mislim da zaslužuje biti fotografija godine.

 

Mlin na Muri – fotografija godine 2013.

Kao pomoćnik kod rasvjete sudjelovao sam u pet fotografiranja projekta Davora Žerjava pod nazivom Lica. Kroz godinu je u tih pet foto sessiona prošlo oko 150 ljudi. Dobiveni su odlični portreti. Projekt se nastavlja i ove godine. Kako to sve izgleda pogledajte na videu koji sam sklepal iz materijala koji sa strane stignem zabilježiti. 

Davor Žerjav Lica – making of from pixino on Vimeo.

To bi bilo to!  Držimo palčeve da ova nova godina bude ipak bolja od prethodne dvije koje su bile u nekakvom “padu” dobrih fotografija.

Svima želim sretnu novu 2014. godinu a fotografima puno dobrog svjetla!  :)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>