logo
GALLERY

Davor Žerjav – Lica

5 years, 10 months ago Blog 0

Prije nekih šest mjeseci klupski kolega Davor Žerjav u organizaciji Fotokluba Čakovec pokrenuo je sa projektom pod nazivom “Lica”. Koncept projekta je da se fotografiraju portreti ljudi i djece. Fotografije su u crno-bijeloj tehnici, u pejzažnom položaju fotoaparata, sa crnom ili bijelom pozadinom (po želji fotomodela). Nakon desetak fotografiranja model izabere najbolju fotografiju koju dobiva nakon obrade na e-mail adresu. Više detalja o cijelom projektu možete pročitati na stranici fotokluba Čakovec.

Projekt će se realizirati u razdoblju od dvije godine. Najbolje izabrani radovi iz cijelog projekta će biti izloženi na izložbi.

lica – primjer portreta sa crnom pozadinom

Do sada je organizirano četiri fotografiranja po oko četiri sata gdje je napravljeno oko 120 portreta. Tri puta se fotografiralo u Čakovcu u TICM-u te jedan puta u SOHO baru u sklopu manifestacije Ljeto u gradu Zrinskih.

Za rasvjetu se koriste bljeskalice. Glavno i pomoćno svjetlo su bljeskalice omekšane kroz bijeli kišobran, dok se za bočno i stražnje svjetlo koriste bljeskalice omekšane difuznim poklopcem ili pak sa flash gridom. U slučaju bijele pozadine bočna i stražnja bljeskalica se okreću ka pozadini i koriste kao pozadinska rasvjeta. U nekim slučajevima se koristi i srebrni dosvjetljivač.

 lica – primjer portreta sa bijelom pozadinom

Naravno da Davor ne bi to sve mogao izvesti sam, pa smo tako u standardnoj postavi kolega Davorin Mance i ja te još neki klupski kolege. Davorin rješava papirologiju i pomaže kod rasvjete dok sam ja samo “mali od rasvjete” :). Usput uspijevam događaje dokumentirati fotografijama.

Lica – atmosfera sa prvog fotografiranja

Za vrijeme četvrtog snimanja odlučio sam se za “time lapse”. Fotografirao sam događaj svakih 30 sekundi, na četiri pozicije sa po sto fotografija. Kako spojene fotke daju simpatično skakutanje modela i ekipe dodao sam još neke scene sa projekta, malo portreta, glazbene pozadine, efekta…i nastao je “making of” projekta.

Lica – atmosfera sa četvrtog  fotografiranja

Davor Žerjav Lica – making of from pixino on Vimeo.

Projekt ide dalje! Ubiremo krasne portrete i uživamo u fotografiranju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>