logo
GALLERY

Water Splash

6 years, 5 months ago Blog 0

Water splash – možda baš i nije prikladan naslov, no radi se o fotografiji gdje nam je cilj zamrznuti transformaciju vode pri padu nekog predmeta u nju. Dakle, događa se nekakav “splash!” ili “pljus!” i voda se u  vrlo kratkom vremenskom periodu (desetinka sekunde) trasformira u razne oblike ili  kapljice. Čim je predmet puštanja u vodu manji to je ta transformacija manja i brža.

Naravno, jasno je da nam treba dosta svjetla i velika brzina zatvarača da bi zabilježili razne fascinantne oblike vode u stotinki sekunde. No, kad se to radi uz pomoć bljeskalica onda to može biti problem. Večina fotografskih tijela ima sinhronizaciju sa bljeskalicom do brzina 1/180, 1/200, 1/250 sekunde. Ta brzina baš i nije dovoljna za bilježenje ovakvih trenutaka. Ako ručno podesimo brzinu zatvarača brže od sinhronizacije (npr 1/500) tada nam tijelo aparata neće davati signal za okidanje bljeskalice. Kod integrirane bljeskalice, kad je podignemo, tijelo aparata nam ne dozvoljava da povećamo brzinu zatvarača od sinhronizirane granice a kad radimo preko trigera tada nam tijelo ne daje signal za okidanje eksterne bljeskalice.

Evo kako sam riješio problem: duga ekspozicija i ručno okidanje bljeskalica.

Zvuči nelogično? Da, ali je efikasno!  :)

Trigeri Blezzeo za okidanje bljeskalica (dva prijemnika i predajnik)

Za set sam koristio dvije bljeskalice kontrolirane preko bežičnog trigera. Fotoaparat je, naravno, bio na stativu. Koristio sam objektiv Tamron 90mm. Pritvorio sam blendu na f13, ISO 100 i prilagodio jačine bljeskalica. Zatvaranjem blende na f13 dobivam šire polje dubinske oštrine što mi pogoduje. Fokusirao sam u sredinu šalice sa vodom i isključio auto fokus. Brzinu zatvarača sam stavio na 3 sekunde. Soba u kojoj sam to radio je bila u polumraku. Kad sam sa tim postavkama okinuo fotografiju bez bljeskalica dobio sam ovo:


Samo blagi obris šalice sa vodom. Cilj je i bio da se čim manje zabilježi ambijentalna svijetlost. Bljeskalicu ću okidati ručno sa trigerom. Svjetlo ili bljesak traje nekoliko tisućinki sekunde i jedino to svjetlo će senzor zabilježiti.

Što radim u tri sekunde: pustim ekspoziciju, jednom rukom držim kapaljku ili predmet koji bacam u vodu, u drugoj ruci držim triger. Kad kap ili predmet padne u vodu okidam sa trigerom. Bljeskalice osvijetle a senzor zabilježi transformaciju vode. Evo primjera:

Ta-da! Transformacija zabilježena! :)

Nećete svaki put okinuti na vrijeme ili pak nećete stići pratiti kap pa tri sekunde istekne i zatvarač se zatvori. Imat ćete dosta promašaja.

Kako mi je gornja fotografija izgledala pomalo beživotno odlučio sam na bljeskalice staviti gelove u boji i dobiti malo živosti i detalja na fotografijama.

Ovo je već puno bolje! :)

Evo kako je to sve zajedno izgledalo:

Ispočetka sam kapao kapi vode a kasnije sam bacao maslinu u vodu i dobio puno jače “splasheve”.

Tih par fotografija sam napravio bez ikakve veće pripreme. Ovom tehnikom se mogu dobiti još bolji rezultati.

Ovdje sam objasnio trik sa dugom ekspozicijom i ručnim okidanjem bljeskalica. Sve se podešava ručno.  Što i kako ćete bacati u vodu odaberite sami jer svaki “splash” u vodu je jedinstven! Želim vam ugodnu i mokru zabavu!  :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>