logo
GALLERY

Camera Obscura Panorama

6 years, 6 months ago Blog 0

Kako se približava svjetski dan camere obscure ( April 28, 2013)  “vrag mi nije dao mira” i krenuo sam stvoriti još jednu cameru obscuru. Odlučio sam se da to bude  obscura koja će na 35mm film bilježiti svjetlosni zapis usmjeren na veću dužinu fotografije. Cilj je da se dobije fotografija normalne visine za jednu fotografiju ali dužine 2-3 fotografije.

Ovaj projekt me stajao nula kuna. Alat je isti kao i za CO-kutija šibica dok sam za izradu upotrijebio materijal koji bi svejedno završio u smeću.  :)

Evo kako sam to izveo:

 • trebala mi je prazna limenka Cappuccina sa poklopcem i prazna kutija od biljnih kapi

 • zabilježio sam koji dio poklopca sa limenke stane unutar kutije od biljnih kapi. Treba biti maksimalno pola – jer vam trebaju dva komada.

 •  skalpelom izrežemo poklopac po linijama koje smo zabilježili da dobijemo dva ista  “polu poklopca”. Taj poklopac na sebi ima kanal u koji dođe stjenka limenke i drži poklopac, tj.zatvorenu limenku. Zbog tog kanala je zanimljiv taj poklopac. Po tom kanalu će se kretati film.

 • na limenci pri vrhu stavimo komad 35mm filma i označimo koja širina nam je potrebna. poželjno je rezati malo šire od oznake. Duljina nam odgovara zaobljenom djelu poklopca koji smo izrezali.

 •  lim odabranog Cappuccina je dosta jak i ima debele stjenke tako da rezanje nije bilo baš jednostavno. Pazite da se ne ozlijedite. Nemojte mijenjati oblik zacrtanom djelu koji režete. Neka ostane polukružan. Sve tragove rezanja možete pomoću brusnog papira poravnati.

 •  Unutarnju stranu izrezanog lima pobojite crnim flomasterom. Na bočne strane zalijepite crnu traku tako da se film ne ošteti kad bude putovao po tim točkama.

 • uzmite super ljepilo i zalijepite izrezani dio lima sa poklopcima kao na slici. Kod lijepljenja pazite da vam lim bude zalijepljen poklopcem sa vanjske strane kanala tako da sa unutarnje strane kanala  ostane dovoljno prostora da može putovati traka filma. Ja sam prije lijepljenja rukom pridržao poklopce i lim te uzeo probnu rolu filma i probao kako film klizi po kanalu. Ako po visini ima previše prostora onda uzmete brusni papir i malo izbrusite onu stranu lima sa koje ste rezali. Film mora teći glatko i imati toliko  prostora da ne zapinje ili pak da ne ispada iz kanala.

 • iz nekakvog crnog mat papira izrežemo polukružne umetke koji odgovaraju veličini da stane unutar na stjenke poklopca pazeći da ne smetaju kanalu kojim prolazi film. Umetke zalijepimo za stjenke poklopaca.

 

 •  kutiju od biljnih kapi rastavimo i pobojimo unutarnje stjenke sa crnim flomasterom

 •  na strani koju smo odredili da će biti prednja strana camere obscure izrežemo dio gdje će doći rupica

 •  izrežemo još komad lima sa limenke i napravimo pomoću igle čim manju rupicu

 •  lim sa rupicom zalijepimo sa unutarnje strane papirnate kutije gdje smo izrezali otvor

 •  zalijepimo zadnju stranu i obje bočne strane kutije. Uzmemo još jednom film i isprobamo kako to funkcionira. Film bi se trebao bez problema kretati po kanalu

 •  da bi polukrug za film bio stabilan kad se kutija zatvori na stražnju stranu sam zalijepio komad kartona a za bočne strane sam iskoristio one drvene “klinove” koji nam ostanu kod sklapanja namještaja. Oblijepio sam ih crnom ljepljivom trakom i super ljepilom zalijepio za bočne strane

 •  punu rolu filma provučete po kanalu i spojite sa praznom rolom na drugoj strani

 • spojite prednju stranu kutije sa ostatkom te crnom ljepljivom trakom zalijepite prostore između rola i kutije tako da onemogućite dotok svjetlosti do filma. Za to treba malo spretnosti.

 • kad smo omotali role sa obje strane izrežemo dva kartona iz kutije od filma i napravimo zatvarač

 • još samo da napomenem da sam ja punu rolu ugradio i brojač namatanja od uveza da znam koliko rupica filma sam premotao za sljedeću ekspoziciju. Na obje role dodamo gume koje nam koče odmotavanje rola. Još jednom provjerimo da li je sve dobro oblijepljeno crnom ljepljivom trakom i da ne pušta svijetlost u kutiju i po filmu.
 •  I to je to! Camera obscura panorama spremna za upotrebu!

Prema izračunima:

-žarišna duljina je 34mm (udaljenost od rupice do filma)

-idealna rupica je promjera 0,26 mm – ja sam napravio 0,17mm tako da će ekspozicije biti nešto duže

-prema formuli:   F=f/d

gdje je:  F – blenda,  f – žarišna duljina [mm],  d – promjer rupice [mm]

ispada da moja obscura ima blendu na f=200

u obscuru je stavljen film od 24 ekspozicije. duljina filma koji je smješten u kanalu polukruga je oko 10,5 cm (23 rupice) što je za prve testne snimke bilo dovoljno za 8 eksponiranja.

Kako razvijeni film (negativ) prvo pofotkam, pa zatim pomoću programa pretvaram u pozitiv i dalje obrađujem,  trebao sam radi dužine zapisa preraditi moju spravu za skeniranje negativa. :) Napravio sam dvije komore sa bijelim papirom između kojih je žarulja.

Sa jedne strane je otvor za normalne 24x36mm negative dok sa druge strane imam prozor od 11cm gdje mogu fotografirati duže negative kao u ovom slučaju. Poklopac gdje se umeče bljeskalica se okrene zavisno sa koje strane stavljamo film. Ako je film na strani gdje se fotografira negativ 24x36mm onda poklopac tj.bljeskalica dolazi u suprotnu komoru, i obrnuto. Kroz dva bijela papira svjetlo bljeskalice se odlično omekša i idealno je za fotografiranje negativa.

Evo jedne od prvih testnih fotografija iz te obscure panorame:

Vidimo da je svjetlosni zapis obuhvatio nekih 16 rupica (76mm) na  filmu od 23 koliko ih ukupno ima kroz polukružni kanal. To ispada da je zapis dug nešto više od dvije normalne fotografije od 36mm.

Kad to pogledamo na polukružniku projekcija na film je bila široka oko 110 stupnjeva.

Sljedeći korak mi je da provjerim zašto ima nekakve refleksije svjetlosti na fotografiji, da ograničim polje za eksponiranje na 16 rupica filma i time dobijem više ekspozicija po roli filma. Obratiti pozornost na položaj obscure kod fotografiranja. Zbog žarišne duljine od 34mm (u odnosu na CO-kutija šibica koja ima 10mm) je ova obscura dosta uska. Pogotovo treba paziti da objekti budu cijeli u kadru zbog uske visine projekcije. U ovom slučaju treba ići dalje od objekta fotografiranja dok je kod CO-kutija šibica treba ići što bliže zbog njezine širine kadra.

Ostavit ću rupicu kakva je (0,17mm) jer su snimke dovoljno oštre i usavršiti ostale nedostatke. Nadam se da ću do svjetskog dana obscure imati zadovoljavajuće rezultate za slanje na http://www.pinholeday.org/.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>