logo
GALLERY

CO – kutija šibica 003 – ekspozicije i obrada

7 years, 1 month ago Blog 0

Camera Obscura – kutija šibica 003 – ekspozicije i obrada

 
 
Vezani postovi:
CO – kutija šibica 001 – alat i dijelovi
CO – kutija šibica 002 – izrada
 

Alatom i dijelovima smo izradili cameru obscuru iz kutije šibica.

Kako sa njom fotografirati?

Prvi i osnovni uvjet je da camera mora biti mirna zbog dugih ekspozicija. Na stativu ili negdje postavljena, a mogu se i iz ruke dobiti dovoljno oštre fotografije.

Postoje formule i software za izračunavanje duljine ekspozicije prema osjetljivosti filma, veličine rupice te žarišne duljine. Neću vas time zamarat nego ću iznijeti moja vremena za dobru ekspoziciju.

Ja koristim film osjetljivosti 200 ASA i nakon desetak takvih obscura već sam uvježban kad koliko vremena treba za pravilno eksponiranu fotografiju. Mada sve zavisi od situacije i naravno količine svjetlosti koja nam je raspoloživa. Za sunčano vrijeme mi je duljina ekspozicije oko 2 sekunde, u hladu oko 3-4, blago oblačno  nebo 4 sekunde, tmurno oblačno nebo oko 6 sekundi.

Napravio sam tablicu ekspozicija prema osjetljivosti tako da možete vidjeti kolike su otprilike ekspozicije ukoliko kupite film neke druge osjetljivosti.

U noćnim uvjetima se može ostaviti i do 20 min da se film osvjetljava. Kod tako dugih ekspozicija se ne može jako pogriješiti. Ako je pravilna ekspozicija, na primjer, 20 minuta (što mi ne znamo) i mi ostavimo da osvjetljava 15 minuta ili pak 25 minuta, tada se ne vidi bas prevelika razlika u dobivenoj fotografiji. Kod takvih dugih ekspozicija, iz našeg primjera, da bi se pod eksponirala fotka  za jednu blendu trebamo ostaviti osvijetljeno 10min a da bi se pre eksponirala za jednu blendu nam treba 40 minuta osvjetljavanja. Ako znamo koliko je jedan blenda na fotografiji onda ćemo shvatiti zašto je to tako.

Broj ekspozicija koje možemo napraviti sa filmom za 24 fotografije je oko 35. To je broj ako za svaku sljedeću fotografiju okrenete film za 8 klikova brojača.

Kad to sve ispucamo, i naravno, premotamo filma sa jedne role na drugu trebamo punu rolu skinuti. Prvo moramo na strani prazne role doći do filma i skalpelom ga prerezati (ostavljajući barem 1cm filma na praznoj roli) a ostatak namotati na punu rolu.

Punu rolu skinemo sa obscure i odnesemo u neki foto studio na razvijanje. Naglasimo da je to film od camere obscure i da ne trebaju razviti i fotografije. Ukoliko nemate skener i ne znate kako poskenirati negativ, možete zatražiti da vam u tom foto studiu poskeniraju negativ i predaju vam fotografije sa filma u digitalnom obliku.

Skeniranje negativa možemo uraditi na više načina. Ja sam svoj način već prije opisao u postu Skeniranje negativa i taj način stalno upotrebljavam. Prednost ovakvog skeniranja je da su pofotkani negativi u RAW formatu pa se puno više može ih njih izvući kod obrade a i balans bijele boje se lakše i preciznije određuje.

Negative u digitalnom obliku u pozitiv pretvaram pomoću Camera raw programa.

Kad se negativ učita u program idemo na Tone Curve, tu odaberemo karticu point, a pod Curve odaberemo Linear. Dijagonalu koja se proteze od lijeve donje strane pa do desne gornje strane okrenemo tako da lijevu donju točku povučemo lijevo skroz gore a desnu gornju spustimo sroz dole. Tada dobijemo pozitiv sliku.

Tu se još mogu podesiti i balans bijele boje, svjetlina, kontrast i još mnogo parametara koje podešavamo onako kako mislimo da je najbolje za fotografiju. Fotografiju dalje možemo obraditi u Photo Shopu ili u Lightroomu. Ja ih takve snimim kao RAW pa ih učitam u Lightroom i tamo dalje nastavljam sa obradom. Kad sam zadovoljan sa rezultatima obrade fotografije izvezem kao JPEG i pospremim u arhivu.

Pokušao sam kroz tri posta obraditi cameru obscuru od nabave alata, dijelova, pravljenja obscure, fotkanje, razvijanje, skeniranje i obrada. Nadam se da sam bio dovoljno jasan kroz opisivanje. Sve ono što niste shvatili shvatit će te kad to sve probate napraviti i kad dobijete odlične fotografije iz tog malog čuda od kamere. Fotografije koje sam ja dobio iz takve obscure mozete vijeti i u mojoj galeriji.

Sretno!  :)

Lp

Vezani postovi:
CO – kutija šibica 001 – alat i dijelovi
CO – kutija šibica 002 – izrada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>