logo
GALLERY

CO – kutija šibica 002 – izrada

7 years, 1 month ago Blog 0

Camera Obscura – kutija šibica 002 – izrada

 
Vezani postovi:
CO – kutija šibica 001 – alat i dijelovi
CO – kutija šibica 003 – ekspozicije i obrada

Nakon što smo skupili potreban alat i nabavili film te ostale dijelove camere obscure iz kutije šibica možemo početi sa izradom.

 1. Rastavimo kutiju šibica. Prvo ćemo odrediti kakav format i koje veličine fotografije želimo da dobijemo. Ovakva camera obscura  lovi jako široki kut kod fotografiranja. Visina fotografije nam je maksimalno 25mm a širina koliko želimo. Ako želimo fotke u omjeru 1:1 onda će i širina biti 25mm. Moja je dužina oko 33mm tako da ispada da su mi fotografije u formatu 3:4.  Taj otvor izrežemo mirnom rukom i skalpelom.Nakon toga uzmemo novi film ili neki već gotovi negativ i izmjerimo koliko rupica nam pokriva širina otvora koji smo izrezali. Ako nam je širina 7 rupica onda ćemo premotavati film za 8 rupica da bi premotali za sljedeću fotografiju i da bi između fotografija bio mali razmak. Ladicu kutije šibica obojimo u crno koristeći crni široki flomaster za veće površine a crni tanki flomaster za teže dostupne kutove.
 2. Drugi dio kutije šibica rastavimo. Na jednoj većoj površini ocrtamo dijagonale. Nacrtamo pravokutnik koji nam na dužoj strani ima duljinu 10mm. Izrežemo skalpelom  van taj pravokutnik. Obojimo cijeli taj dio crnim flomasterom.
 3. Izrada rupice – uzmemo pripremljeni komad lima i ocrtamo dijagonale da dobijemo sredinu lima. Stavimo vrh igle u centar. Flomaster stavimo na gornji dio igle i polako pritiskujući flomaster prstima vrtimo iglu lijevo-desno. Cilj nam je dobiti što manju rupicu. Dakle dovoljno je da vrh igle tik prođe kroz lim. Takav zahvat morate raditi pažljivo i osjećajno. Zato izrežite par komada lima ako vam se desi da vam igla preleti i napravi preveliku rupicu. Rupica bi trebala biti promjera oko 0,2mm-0,1mm. Prema nekim preciznijim proračunima za žarišnu duljinu 10mm, koliko odprilike iznosi na ovoj kameri, rupica bi trebala biti promjera 0,133 mm. Što je rupica manja to je projekcija oštrija. Ja sam  razvio napredniju izradu rupice koju sam opisao u postu Rupica. No , do tada sam koristio ovu tehniku i može se napraviti izvrsna rupica. Stavimo lim ispred nekakvog izvora svijetlosti i provjerimo da li je nastala rupica. Kad nam je igla taman prošla kroz lim onda na drugoj strani lagano finim brusnim papirom prođemo preko rupice nekoliko puta toliko da skinemo dio koji se izbočio prilikom prolaska igle kroz lim. Nakon toga malo ispuhnemo rupicu ili  stavimo iglu u rupicu da se makne moguća prašina od brušenja. Svi koji slabije vide ili da si olakšaju ovaj zahvat mogu koristiti povećalo kao pomoćni alat. Obojimo crnim flomasterom lim sa rupicom, obje strane, ostavljajući nešto neobojanog prostora oko rupice (ukoliko se ipak odlučite obojati i rupicu obavezno nakon sušenja boje opet piknite iglom u rupicu da maknete boju koja ju  je začepila) . Dakle, to će biti naš objektiv. :) _______________________________________________________
 4. Na kutiji šibica, sa unutarnje strane kod otvora stavimo lim sa rupicom tako da nam strana lima gdje je igla ulazila gleda prema van iz kutije. Centriramo rupicu da nam bude u sredini prozora. Zalijepimo lim sa izolir trakom sa svih strana.
 5. Taj rastavljeni dio kutije šibica opet sastavimo u prijašnji oblik pomoću crne izlor trake.
 6. Uzmemo punu rolu filma i izvučemo van film nekih desetak centimetara
 7. Rupica gleda prema nama. Provučemo film kroz prostor kutije šibica tako da nam rola bude sa lijeve strane, dok sa desne strane uguramo unutra ladicu sa izrezanim formatom.
 8.  Škarama poravnamo film.
 9. Uzmemo praznu rolu filma, približimo krajeve jedne i druge role te ih zalijepimo ljepljivom trakom.
 10. Uzmemo namatač, komad plastike za namatanje, i namotamo tj. uvučemo spojeni dio filmova u praznu rolu.
 11. Okrenemo kameru. Na punu rolu filma stavljamo brojač, plastiku otkinutu sa uveza neke skripte, te njezin šiljasti dio stavimo u rupicu na filmu (nije bitno da li u gornji ili donji red rupica) dok ostatak plastike prislonimo oko role i zalijepimo trakom za rolu. Uzmemo namatač,  na praznoj roli malo namatamo film i slušamo da li će brojač preskočiti rupicu. Ako se čuje: Tik! – onda je u redu. U suprotnom ponovno podesite brojač.
 12. Privučemo punu rolu skroz do kutije šibica te ih spojimo crnom izolir trakom. Lijepimo nekoliko puta oko kutije i role – dok nismo sigurni da taj spoj role i kutije šibica ne propušta svjetlost.
 13. Isti postupak spajanja napravimo i sa druge strane gdje je prazna rola. Izolir trakom spojimo tako da spoj ne propusta svjetlost. Kod lijepljenja izolir trakom trebate paziti na sljedeće: odmotajte duljinu trake koja vam je potrebna pa je opustite i pricekajte 2-3 sekunde da se ona malo skupi pa je onda zalijepite. Ako je zalijepimo u previše razvučenom obliku onda će se ona s vremenom skupiti i postoji mogućnost da se na nekom mjestu formira rupica koja bi nam mogla propustiti neželjenu svjetlost na film. To sam i sam doživio pa vas zato upozoravam.
 14. Iz malo tvrđeg papira (može i iz kutije od filma) izrežemo komad dimenzija  30 x 30 mm.  Stavimo u ravninu gornjeg ruba prednje strane kamere te na komadu zacrtamo koordinate pravokutnika koji je izrezan na kutiji šibica. Sa tog komada, prema zacrtanom, izrežemo van isto takav pravokutnik uvećan za milimetar po svim stranicama. Ako je dulja stranica izrezanog djela na kutiji 10mm onda mi na tom komadu papira režemo 11mm. To je zbog toga da nam taj otvor ne smeta kod fotografiranja, te da nam pušta svjetlost prema rupici pod širokim kutom.
 15. Obojimo crnim flomasterom taj komad tvrdog papira sa sobje strane.
 16. Stavimo ga u ravninu gornjeg ruba prednje strane kamere da se poklopi sa izrezom na kutiji te zalijepimo za kutiju šibica sa tri strane ostavljajući na gornjoj strani nezalijepljeni dio u duljini oko 20mm.
 17. 20mm nam je širina zatvarača koji sad uguramo u taj međuprostor i spustimo ga do te visine kad nam skroz pokrije izrezani dio na kutiji šibica.
 18. Duljim trakama skroz oblijepimo role i stražnji dio kamere i provjerimo da li slučajno negdje nema kakva rupica koja bi propuštanjem svjetlosti mogla uništiti naše fotografije. Trake nakon odmatanja sa role malo otpustiti da se skupe pa onda zelijepiti.
 19. Uzmite kočnice napravljene iz gume od bicikla. Navucite ih na rolu tako da onaj izbočeni dio koji se vrti kod namatanja dođe kroz rupicu na toj gumici. Učinite isto to i na drugoj roli.
 20. Kako je sad kamera nestabilna i ukošena zbog djela za namatanje od prazne role, deblji papir izrežemo u traku širine 1cm i namotamo ga u rolu do te debljine da kad ga stavimo ispod pune role filma kamera bude u vodoravnom položaju. Ljepljivom trakom ga zalijepite za donju rolu. Ja osobno kameru stavljam na gorilla stativ tako da mi taj dodatak nije potreban. Namatač držimo ispod gumice na gornjem djelu prazne role. Tu ga uzmemo, namotamo film i vratimo ga ispod gumice.
 21. Prva fotografija je uništena jer smo montirali kameru i pre-eksponirali smo film. Uzmite namatač i namotajte film na praznu rolu za osam rupica. Ako ste sve dobro složili kod stavljanja brojača onda bi se trebala čuti preskakanja brojača kroz rupice: tik, tik, tik… i tako osam puta (ako vam je duljina izrezanog okvira na ladici kutije šibica duga da pokriva duljinu 7 rupica na roli filma). Ako kojim slučajem premotate previše rupica (9 ili 10) nemojte vračati film jer se namatač zablokira u rupici na filmu pa ga možete strgati.
 22.  Eto, kamera je gotova i spremna za fotografiranje!

 

Vezani postovi:
CO – kutija šibica 001 – alat i dijelovi
CO – kutija šibica 003 – ekspozicije i obrada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>