logo
GALLERY

CO – kutija šibica 001 – alat i dijelovi

7 years, 1 month ago Blog 2

Camera Obscura – kutija šibica 001 – alat i dijelovi

Vezani postovi:
CO – kutija šibica 002 – izrada
CO – kutija šibica 003 – ekspozicije i obrada

 

Već neko vrijeme se kroz postove spominje i proteže moja camera obscura izrađena iz kutije šibica. Mala je, praktična, ne treba baterije i daje zgodne fotografije. Pisao sam o izračunavanju blende, skeniranju dobivenih negativa, izradi rupice, dobivenim rezultatima.

Odlučio sam napraviti puni vodič za izradu te male stvarčice tako da i vi možete uživati u izradi, u fotografiranju i naravno u iščekivanju rezultata koje će te dobiti kad date film na razvijanje, te kad film skeniranjem pretvorite u digitalni oblik i u pozitiv.

Alat i potrebni materijal su svakodnevne stvari koje se nalaze oko nas. Ja ću opisivati sa stvarima koje ja koristim a vi ukoliko imate bolju ideju slobodno je uvrstite u shemu izrade. Troškovi izrade su minimalni: plaćate rolu filma, kutiju šibica i kasnije razvijanje pofotkanog filma. Dakle nekih 25-30 kn.

Počet ću sa alatom koji je potreban za izradu:

 1. Skalpel
 2. Škare
 3. Crna izolir traka
 4. Crni flomaster deblji
 5. Crni flomaster tanji
 6. Igla za ručni šivanje sa čim tanjim i šiljatim vrhom
 7. Komad finog brusnog papira
*

Dijelovi iz kojih se sastoji camera obscura:

Puna rola filma – 35mm film u boji od 24 ili 36 ekspozicija. Ja koristim film osjetljivosti 200ASA. Kupujem ga u Mülleru ili DM-u za nekih desetak kuna. Naravno, ima i onih skupljih.
Prazna rola filma – također 35mm prazna rola filma koja ima bar centimetar ostatka filma koji proviruje van. Ako nemamo takvu rolu možete je nabaviti u foto radnjama koje razvijaju filmove. Zamolite jednu takvu rolu i dobijete besplatno. Takve role oni bacaju nakon što izvade i odrežu film. Njihova svaka prazna rola ima taj centimetar filma koji ostaje. Uzmite nekoliko komada jer se može desiti da nespretnim rukovanjem uvučete film u rolu a onda se više ne može izvaditi van.
Kutija šibica – šibice nam, na žalost, ne trebaju pa uradite sa njima što želite. Potrebna je samo kutija.
Komad lima – Iz neke limenke od piva ili soka (osobno preferiram limenku Žuje) :) izrežete pomoću skalpela i škara jedan ili više komada lima dimenzija oko 2×2 cm. Oprezno kod rastavljanja limenke jer lim je tanak i može doći do porezotina ako se nespretno rukuje skalpelom i limenkom.

*

Zatvarač – za ulogu zatvarača nam može poslužiti komad tvrđe plastike. Ja takav komad dobijem iz starih 3,5″ floppy disketa. Rastavimo disketu i onda na jednoj strani malo jačim tiskanjem skalpela izrežemo plastični dio dimenzija 2 x 3,5 cm. 

*

Namatač – komad tvrđe plastike koji nam služi da namotamo film. Ne mora biti iz plastike. Važno nam je da stane u otvor na roli i da se može rukom namotati film. Moj namatač je dimenzija 9mm x 30mm. *

Brojač – Brojač nam služi za brojanje rupica na filmu kod namatanja filma. Zaobljena plastika koju odrežemo sa nekog uveza od nekog referata ili skripte koja nam nije više potrebna. Moj brojač je duljine oko 4,5cm. Vidjet će te kasnije kako funkcionira. *

Kočnice – služe nam da pridržavaju narolani filma na obje role i spriječe samo-odmotavanje koje može uzrokovati preklapanje ekspozicija ili pak nepravilne razmake između ekspozicija. Njih dobijemo iz komada guma od bicikla. Odrežemo škarama dvije gumice širene oko 15mm i svaku na vrhu malo odrežemo da dobijemo otvor. *

Komad tvrđeg papira – može nam poslužiti i kutija od filma. On će se škarama skrojiti tako da drži zatvarač usmjeren u kanalu po kojem se giba. 

To bi bilo to!

Alat i dijelovi su spremni.

Idemo izraditi cameru obacuru!

Vezani postovi:
CO – kutija šibica 002 – izrada
CO – kutija šibica 003 – ekspozicije i obrada

2 Responses

 1. boh3k says:

  bok! stvarno si detaljno to opisal :) bacam se na izradu co kutije sibica.

  sad napisi tutorial kak razvit film 😉

  • admin says:

   Hvala!
   Film daš razviti u bilo koji foto studio.
   Napravim ti jednu rupicu pa ti donesem u četvrtak na sastanak!

   Lp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>