logo
GALLERY

Rupica

6 years, 10 months ago Blog 2

Najveći problem kod početka pisanja ovog posta je bio naslov. Kako se ipak sve odvija oko rupice odlučio sam tako nazvati i ovaj post.

Camera obscura izrađena iz kutije šibica je ta koju ja preferiram (imam u planu napraviti post sa potpunim vodičem kroz izradu takve camere obscure). Mala po dimenzijama, praktična, uvijek u ruksaku, uvijek pri ruci, daje zgodne fotografije. Dovoljno razloga da unaprijedim njezinu izradu.

Rupica kroz koju se propušta svijetlost na 35mm film je jako važan element camere obscure. Što je rupica manja to je projekcija oštrija i duljina ekspozicije je nešto dulja radi manje količine svjetlosti koju manja rupica propušta.

Izrada takve rupice iziskuje dosta preciznosti, dobro oko, sitni alat i mirne ruke. Do sada sam rupicu izrađivao ručno sa iglom. Što sam bio precizniji i izradio sitniju rupicu to su fotografije nastale obscurom bile oštrije.  Vinjetiranje koje nastaje kod takvog fotografiranja sam riješio tako da sam milimetarskim svrdlom sa unutarnje strane ručno izvrtao krater nad rupicom tako da svjetlost ima širi kut prelamanja prema filmu.

U cilju poboljšanja kvalitete i oštrine fotografije moje camere obscure, drbanjem po e-bay tržnici na kojoj nema čega nema, naletio sam na micro svrdla. Klik po klik i naručio svrdlo 0,1mm… da, dobro sam napisao :)  0,1mm!!! (vidi sliku)

Za nekih 30kn stiglo iz dalekog istoka relativno brzo (dva tjedna).  Kao što se vidi na fotki to je fakat svrdlo! :) Fotkao sam sa macro tubama i obrnutim Vivitarom 28mm da bih uopće vidio što sam kupio jer prostim oko ovo ne možete vidjeti.

Svrdlo je stiglo u povećoj plastičnoj kutiji za svrdla u kojoj je bilo samo to jedno.  Odmah sam se bacio na posao da pofotkam tu minijaturu prije nego ga polomim… nedajbože!  😉

Vidimo u usporedbi sa kunom da je svrdlo u ukupnoj veličini negdje malo manje od 4cm.

Kod izrada rupice sam prvo radio rupicu sa iglom sa prednje strane  i zatim utor ili krater sa unutarnje strane. Ovaj put sam prvo na komadu lima od limenke Žuje sa unutarnje strane napravio ručno sa milimetarskim borerom krater i zatim sam uzeo u ruke to mini svrdlo i uz pomoć povećala uspio piknuti u dno kratera i polako sa minimalnim pritiskom uspio izvrtati rupicu sa tim svrdlom… i nije puklo!  :)

Na slici vidimo da je rupica više-manje veličine 0,1 mm kao što je i promjer tog famoznog svrdla. I prije sam jednom dobio takvu slićnu rupicu otprilike takvog promjera ali nije bila takva estetika izrade. :)

Rupica je napravljena. Bolja, manja, urednija. Instalirat ću je u novu cameru obscuru i nadati se boljim rezultatima. Do tada držim fige a rezultate ću objaviti u nekom novom postu.

Lp

P.S. 31.08.2012 – Evo rezultata te nove rupice.

2 Responses

  1. Filip says:

    :) Ludilo. Mislim da budeš krenul serijski izrađivati rupice za obscuru. :)
    Evo, ja se već bilježim za jednu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>