logo
GALLERY

Universal Flash Softbox Diffuser

7 years, 2 months ago Blog 0

Evo još jedne novotarije u mom arsenalu. Za 50-tak kuna iz Hong-Konga stigao Universal Flash Softbox Diffuser. Zgodna stvarčica kad se nađete u situaciji kad nemate oko sebe površine koje bi vam omogučavale flash bounce, tj. da omekšate svijetlost iz bljeskalice odbijajući je od bijelih površina stropova ili zidova. I sam sam se našao u situacijama gdje to nije bilo moguće i jedini izlaz je bio usmjeriti flash direktno prema subjektu koji se fotografira a to je obično rezultiralo prejakim bljeskom, odbljeskom, oštrim sjenama…

Softbox dolazi sa torbicom. Dimenzije su mu je 20×30 cm. U okvir softboxa sašivena je čelična žica koja drži kvadrat 20×30. Kod Tamrona 10-24 bio je vidljiv u kadru kod  fotografiranja do 15mm žarišne. Na Tamronu 17-50 na 17mm nije vidljiv u kadru.

Unutrašnjost softboxa ima reflektirajuće srebrne površine te još jednu dodatnu bijelu krpicu koja sluzi kao unutarnji difuzor. Ona se može po potrebi odvojiti ili postaviti pomoću čička.

Stavljanje softboxa na flash može biti malo nespretno. Četiri stranice softboxa treba pridržati uz flash i još k tome drugom rukom omotati gumom i spojiti sa čičkom. Možda to ide lakše kasnije kad se dobro uvježba.

Bez softboxa na flashu


Sa ugrađenim softboxom na flashu

Gornje dvije fotografije prikazuju da softbox dobro radi svoj posao. Raspršena svjetlost i blage sjene puno doprinose donjoj fotki.

Pozitivno:

  • Mogu reći da odgovara omjeru uloženo/dobiveno
  • Torbica
  • Unutarnja krpica koja dodatno omekšava svjetlo.
  • Brzo se montira
  • Lagan

 

Negativno:

 • Kako okvir čini kvadrat  20×30 napravljen čeličnom žicom nije moguće pospremiti softbox u manje dimenzije.
 • Kad se nalazi montiran na fleshu i fotiću izgleda malo nezgrapno i veliko. Nije baš pogodan za fotografiranje u uvjetima da se treba s njime gurat među ljudima. :)
 • Softbox je lagan, bridovi koji se spajaju sa fleshom drže sotbox okomito ali spajanje softboxa na  flesh  sa gumicom i nije baš neki potez. Ako ga netko zakači odmah se zakrene ili ukosi pa ga treba poravnavati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>