logo
GALLERY

Skeniranje negativa

7 years, 10 months ago Blog 0

Nekad, kad se ispucao film u fotoaparatu, on se nosio na razvijanje, dobio se negativ iz kojeg su se izradile fotografije. Danas, u doba digitalne ere, sve analogno se može pretvoriti u digitalno. Tako možemo i negativ prebaciti u digitalni zapis pomoću kućnog  skenera, ili pak sa posebnim malim uređajima koji su namijenjeni baš tome. Naravno, govorim o amaterskoj opremi kojoj je cijena od 500kn pa na više. Negativ se pretvori u digitalni oblik pa tako možemo vidjeti koja fotka je u redu a koja nije. Isto tako se skeniranje negativa koristi i za pohranu starih obiteljskih negativa ili dijapozitiva.

Ovdje ću opisati kako sam se ja snašao oko skeniranja negativa uz minimalne troškove. Fotografiranje negativa. Dakle, koristim foto oprema koju imam: Fotoaparat sa objektivom, stativ, vanjska bljeskalica.

Za izradu pomagala za taj zahvat iskoristio sam:

  • kutiju za cipele
  • dva bijela papira a4
  • utikač,žica,grlo, štedna zarulja 7W ekvivalent 30W
  • malo tvrdji papir (zeleni, nije uvjet)
  • selotejp

Minimalan trošak: oko 30kn za žarulju i kabel sa utikačem,sklopkom i grlom. Ostalo je zanemarivo.

 

Žarulja svijetli da bi vidio sadržaj negativa kad ga umetnem u kanal napravljen od zelenog tvrđeg papira. Bijeli papiri služe za odbijanje svijetla bljeskalice, te dobivanja difuznog mekog svijetla. Bljeskalica se stavlja na otvor poklopca kutije.

 

Fotoaparat na stativu, negativ u kanalu, bljeskalica na poklopcu. Sve je spremno.

Koristio sam k-x i objektiv Tamron 90mm macro, Metzova bljeskalica u slave modu. Postavke fotoaparata su bile f6,3  1/50s   ISO 200.
Negativ koji je fotografiran je iz moje Camere obscure.

 

Pofotkane negative sam prebacio na računalo. Fotografirao sam u RAW-u tako da se može što više izvuči iz fotografija. U Camera Raw sam napravio Invert colors te sam još malo popravio u Lightroomu.

 

Kako je  primjer  negativa  iz Camere obscure  fotografija nije baš kristalno čista :)

Fotografije iz moje galerije Camera obscura skenirane su na ovaj “jeftini” i brzi način te kasnije još naknadno obrađene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>