logo
GALLERY

Leningrad 2

7 years, 7 months ago Blog 3

Ленинград 2 

Jedan stari svjetlomjer CCCP proizvodnje tamo negdje iz 1964.godine – Leningrad 2 . Za svega nekoliko desetaka kuna, preko oglasa, stigao do mene zajedno sa kožnom torbicom.

Zašto sam ga kupio? Pomoći će mi kod određivanja duljine  ekspozicije kod fotkanja sa obscurom. Dakle, da izbjegnem kolko mogu podekponirane i preeksponirane fotografije.

Svjelomjer je namjenjeni za mjerenje reflektivne svijetlosti te za mjerenje padajuče svjetlosti. Kod ove druge varijante na prednje staklo, koje propušta svjetlo, se dodaje bijeli plastični difuzor (koji je u paketu) te se foto osjetljivi element pomiče naprijed bliže staklu.

Standardi za podešavanje foto osjetljivosti na svjetlomjeru su GOST i DIN. Na netu sam našao tablicu koja objašnjava koliko je to ASA.

Kroz tjedan sam se poigrao i sa izračunavanjem F broja moje obscure prema formuli:

F=f/d

gdje je: F – blenda
f – žarišna duljina [mm] d – promjer rupice [mm]

Promjer rupice sam izmjerio na sljedeći način: Pored rupice sam stavio ravnalo sa milimetarskom podjelom i sa macro objektivom pofotkao. Povećanje dobivene fotografije omogućilo mi je da u pixelima izmjerim duljinu 1mm i promjer rupice (vidi sliku).

Dakle: 26px/136px =  0,157mm

Kako je žarišna duljina u kutiji šibica  10mm a promjer rupice 0,157mm, po gornjoj formuli dobivamo da mi je F=63

Koraci blende (f-stop) su zapravo geometrijski niz sa općim članom:

1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32, 45, 64 ….

Svjetlomjer ima mogućnost kalibriranja. Ispod se nalazi utor gdje se odvijaćem može nabaždariti preciznost instrumenta. Kod testiranja preciznosti koristio sam informacije svjetlomjera sa DSLR-a. Od blende 5,6 pa tam do 11 svijetlomjer i DSLR senzor se podudaraju, no na vrlo otvorenim ili jako zatvorenim blendama ne daju  baš iste podatke za duljinu ekspozicije. Kao točku za baždarenje uzeo sam blendu f8 i prema njoj sinhronizirao svijetlomjer i podatke sa DSLRa. 35mm film koji koristim u obscuri ima 200 ASA.

Na gornjoj slici vidimo da Pentax K-7 i svjetlomjer daju istu duljinu trajanja ekspozicije.

Prema tom primjeru ja ću za obcuru dobiti sljedeci niz:

f     8     11     16     22     32     45     64
t 1/2     1        2       4       8       16     32

Vrijeme trajanje ekspozicije prema količini svjetlosti sa slike kod moje obscure će biti 32 sekunde.

Nadam se da će mi ta spravica puno pomoći…ali moram prvo ugraditi novu rolu filma u obcsuru.  :)

3 Responses

 1. Filip says:

  :) Vrlo si ozbiljno pristupio ovome, čestitam. :) Makar, 32 sekunde ti je previše po mom iskuskustvu, jer se film u obscuri malo drugačije ponaša. Ali dobro, moram vidjeti kaj si pofotkal pa onda suditi. :)

  • admin says:

   Zanimljivo mi je igrati sa tim raznim odnosima pa da se dobije ispravno eksponirana fotka. Moram jos malo skuziti i taj svjetlomjer u nekim situacijama pokazuje ispravno a u nekima prebrzo vrijeme. No, kad se stavi difuzor na prednje staklo onda je opet priblizno tocan. Ruska tehnika! :)

 2. Filip says:

  Ma to ti je zato jer je star, više mu element nije tolko osjetljiv. Dobro je da te stvari još i rade. Nego, moraš dodati rss adresu za blog tak da se može pratiti prek rss čitača. Stavi to negdje na istaknuto mjesto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>